het “gevlucht” wordt gedemonteerd

Voor reparatie aan het gevlucht moet deze gedemonteerd worden.

Het gevlucht ( de wieken) van molen de Hoop verkeert al een aantal jaren in bedenkelijke staat. Gezien de leeftijd van de molen is niet zo verwonderlijk, zover het te achterhalen is zijn de wieken gemaakt in 1896, dus 127 jaar oud.

Het gevlucht is gemaakt door de firma Pot te Kinderdijk en bestaat in grote lijnen uit vier hoekprofielen waar de beplating met klinknagels op is bevestigd. In de askop is de beplating het dikst omdat hier de grootste kracht wordt uitgeoefend en naar het uiteinde wordt de beplating steeds dunner.

Molen “De Hoop” is de enige molen in Drenthe voorzien van dit fabricaat wieken en gezien deze bijzondere situatie is besloten het gevlucht weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

De firma Vaags molenbouw heeft een systeem ontwikkeld dat geklonken roeden weer mogelijk maakt en heeft opdracht gekregen het gevlucht te restaureren .

Inmiddels is de ophekking ( het hekwerk aan de wieken) van het gevlucht gedemonteerd en zijn alle houten delen in de molen opgeslagen. De vrijwilligersgroep van de woensdagmiddag gaat het houtwerk de komende tijd schoonmaken, waar nodig repareren en voorzien van een nieuwe laag verf.

De roeden hebben een lengte van 26,4 meter en wegen per stuk 1700 kilo. Nadat de roedes gedemonteerd zijn worden ze met een lange dieplader vervoerd naar een straalbedrijf waar ze schoongemaakt worden. Met name de aanwezige beschermende teerlaag wordt er op deze manier verwijderd.

Na het stralen gaan de roeden naar de firma Vaags, daar wordt de constructie geïnspecteerd en wordt er besloten hoe de restauratie uitgevoerd zal worden. Na de restauratiewerkzaamheden worden de roeden opnieuw gestraald. aansluiten zal de buitenzijde voorzien worden van een coating en de binnenzijde worden van een wax-product. Dit wax-product wordt onder druk in de holle roedes gespoten waardoor het tussen alle delen van de constructie kruipt.

De verwachting is dat medio Mei 2024 het gevlucht terug wordt geplaatst en het hekwerk en de molenzeilen weer aangebracht kunnen worden.

Voor het verwijderen van de roeden moeten eerst de hekwerken gedemonteerd worden , van twee roedes is dit al uitgevoerd.

Ook van de andere roede is het hekwerk verwijderd.