Woensdagmiddag heeft de molen bezoek gehad van nakomelingen van Jan Nefkens , de vorige eigenaar van molen “De Hoop”
Marike Nefkens, een achterkleindochter van Jan Nefkens, kwam speciaal naar Sleen om een exemplaar van het boek over drie generaties ondernemers Nefkens te overhandigen aan Sleener Molenstichting De Hoop.
Naast Marike waren er nog meer familieleden van Nefkens op bezoek in de molen.
Molenaar Karst Kuipers heeft een rondleiding door de molen gemaakt met de familie en de werking van de molen uitgelegd aan de familie waar meer dan 100 jaar geleden de grondlegger van familiebedrijf Nefkens begon als molenaar.
Tijdens een kopje koffie met gebak heeft Marike het boek overhandigd aan de voorzitter van Sleener Molenstichting De Hoop.
Drie generaties ondernemers in vervoer – NEFKENS 1880 – 2000
Dit boek beschrijft de geschiedenis van een krachtdadige ondernemersfamilie in Amersfoort die ruim een eeuw beslaat. Deze familie Nefkens heeft een belangrijk stempel gedrukt op de lokale transportrevolutie: de doorbraak van de fiets en de pioniersfase en uitbouw van de motorfiets, de auto en het openbaar vervoer.
Drie generaties hebben elk een eigen en innovatief antwoord gehad op de tekenen van hun tijd. De Brabander Jan Nefkens (1853-1934) ging van een eenmanszaak als molenaar op molen ‘de Gunst’ aan de Leusderweg in Amersfoort naar een positie als marktleider in de rijwielhandel met topmerken als Adler, Simplex en Fongers.
Henri Nefkens (1880-1942) bouwde vervolgens tussen de twee wereldoorlogen het bedrijf in Amersfoort uit tot Henri Nefkens NV, een naam die voor veel Amersfoorters een zeer bekende klank heeft. De zaak was uiteindelijk volledig gericht op ‘automobielen’, mede dankzij een exclusief samenwerkingsverband met het Amerikaanse General Motors met merken als Chevrolet, Pontiac, Oakland and Buick
Piet Nefkens (1920-2006) volgt zijn vader Henri op zeer jonge leeftijd op en slaagt erin de continuïteit van het bedrijf te garanderen tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. De zaak kent daarna een indrukwekkende expansie als gevolg van de explosieve groei van het (particulier) vervoer tijdens de wederopbouwjaren. Piet Nefkens organiseert decennialang de busdienst in de steeds complexer wordende verkeerscirculatie in Amersfoort en wordt dankzij General Motors de regiodealer voor het zeer succesvolle automerk Opel met zijn Opel Rekord en Opel Kadett.
Aan het eind van de vorige eeuw wordt het bedrijf opgesplitst en in delen verkocht als er binnen de familie geen opvolger te vinden is. In Amersfoort zijn dat bekende bedrijven als Serva Garage (Volvo), Schipper er Bosch (Nefkens Park) en Henri & Herman (Opel) die hun oorsprong hebben in het pionierswerk van de familie Nefkens, ondernemers in vervoer.