Historie

De Sleener molen ‘De Hoop’ kent drie perioden: Tot 1915 stond de molen in Amersfoort, op de hoek van de huidige Daltonstraat en de Leusderweg. In 1915 is de molen daar afgebroken en verplaatst naar Sleen. Voor Amersfoort heeft de molen waarschijnlijk in Noord-Holland gestaan. De gietijzeren as is afkomstig uit Aartwoud en andere delen van de molen doen vermoeden dat de molen dienst heeft gedaan als industriemolen in Noord-Holland.

In de 19e eeuw is de molen verplaatst van Noord-Holland naar Amersfoort en was de naam van de molen ‘De Gunst’. De molen is op deze locatie gebouwd omstreeks 1850. Op de foto’s hieronder ziet u de molen in Amersfoort.

De Gunst in 1885 1910De Gunst in 1910 richting de Leusderweg

In 1915 is de molen verplaatst naar Sleen en in bedrijf genomen. Sinds dat moment heet de molen ‘De Hoop’.

In 1973 heeft er een grote restauratie plaatsgevonden zie onderstaande foto’s.

 

 

Voordat ‘De Gunst’ naar Sleen kwam, stond er ook een molen op deze plaats. Deze molen, gebouwd in 1850, is door brand verwoest in 1914. De toenmalige molenaar heeft na de brand ‘De Gunst’ gekocht en deze weer opgebouwd in Sleen. 

De molen is in bedrijf geweest tot in de jaren ‘70. en daarna is de molen gebruikt als opslagplaats. De laatste eigenaar, Gerrit Hidding, heeft de molen zo goed mogelijk onderhouden. In 2010 heeft de gemeente Coevorden de molen overgenomen en de verantwoordelijkheid voor het onderhoud op zich genomen waarmee de toekomst van de molen gewaarborgd werd.

In 2013 is de buitenzijde van de molen door de vrijwilligers geschilderd waardoor de molen er nu uitziet zoals op onderstaande foto.

molens gemeente Coevorden11

Door de jaren heen zijn er van de molen veel ansichtkaarten en foto’s gemaakt.